Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Zara: H ιστορία πίσω από την διάσημη αλυσίδα ρούχων


Η ισπανική εταιρεία που εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα brands..

Όταν μιλάμε για την ισπανική μόδα, ένα όνομα έρχεται κατευθείαν στο μυαλό όλων μας: τα Zara. Δεν είναι τυχαίο ότι το high street κατάστημα είναι ένα από τα διασημότερα brands στον κόσμο, ενώ τα στυλάτα ρούχα και αξεσουάρ του μπορούν να βρεθούν σχεδόν σε κάθε ήπειρο.
Τα Zara άνοιξαν το 1975 στη La Coruña της Γαλικίας, από τον Amancio Ortega, έναν μικρό επιχειρηματία, ο οποίος αποφάσισε να επεκτείνει τη βιοτεχνία του, που έφτιαχνε άνετα homewear, φτιάχνοντας ένα κατάστημα.
 Από την πρώτη στιγμή ξεκίνησε η πορεία των Zara στην παγκόσμια αγορά, αλλά και την διεθνή αναγνώριση.
Από τα πρώτα χρόνια ζωής τους, τα Zara γνώρισαν την επιτυχία, αφού, από το 1975, μέχρι σήμερα, η πορεία τους παραμένει σταθερά ανοδική.
 Ήδη, από το 1980, η επιχείρηση του Ortega (που τρεις δεκαετίες αργότερα θα έμπαινε στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου) αρχίζει να επεκτείνεται στις ισπανικές πόλεις (Μαδρίτη, Βαρκελώνη, Μάλαγα, Σαραγόσα, Σεβίλλη, Βαλένθια, Μπιλμπάο) ενώ, το 1988 η εταιρεία βγαίνει στη διεθνή αγορά, με την γειτονική Πορτογαλία να είναι η πρώτη χώρα στην οποία ανοίγει κατάστημα.
 Επόμενος σταθμός, η άλλη όχθη του Ατλαντικού, και συγκεκριμένα η Νέα Υόρκη. Την δεκαετία του '90, στις πόλεις της Ευρώπης, τα καταστήματα Zara ανοίγουν το ένα μετά το άλλο, για να φτάσουν, μέχρι σήμερα, να φτάνουν τα 1600, περίπου, σε αριθμό στη Γηραιά Ήπειρο, 50 στις Η.Π.Α., και 80 στην Κίνα.

queen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου