Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Εκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο στη Λευκωσία ψάχνοντας το Σχέδιο Β


Σε εξέλιξη βρίσκεται έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο στην Κύπρο υπό τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, στη σκιά των δραματικών εξελίξεων των τελευταίων 24ωρων και λίγο αφότου οι απεσταλμένοι της τρόικας ολοκλήρωσαν τις συζητήσεις τους με βουλευτές αλλά και με τον ίδιο τον ηγέτη της χώρας.


Οι διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα, όπου ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής βρέθηκε το πρωί της Τετάρτης, οι νέες δηλώσεις από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ελάχιστο ύψος του κουρέματος των καταθέσεων και οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, βρίσκονται στο τραπέζι της κυπριακής κυβέρνησης.

Ο Νίκος Αναστασιάδης είχε από το πρωί διαδοχικές συζητήσεις με τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο, με τραπεζίτες αλλά και με τους απεσταλμένους της τρόικας καθώς και τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ για εξεύρεση εναλλακτικής λύσης, μετά το «όχι» που είπε η κυπριακή Βουλή την Τρίτη στο κούρεμα των καταθέσεων που ζήτησε το Eurogroup.

Σύμφωνα με κυπριακά μέσα μαζικής ενημέρωσης, η τρόικα έχει σκληρύνει τη στάση της απέναντι στη Λευκωσία και απορρίπτει τις εναλλακτικές προτάσεις για εξεύρεση των 5,8 δισ. ευρώ που θα γλιτώσουν τις καταθέσεις από το κούρεμα.

Ενα από τα σενάρια είναι η δημιουργία εταιρείας ιδιωτικού δικαίου όπου θα εκδώσει 10ετη ομόλογα που θα περιλαμβάνει μελλοντικά έσοδα απο το φυσικο αεριο και αλλα περιουσία στοιχεία όπως πχ κρατική γη. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα αυξηθεί το Δημόσιο χρέος και μπει ρευστό στα ταμεία.

Ωστόσο και αυτήν την λύση η τρόικα εμφανίζεται να την απορρίπτει.
tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου