Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Ναι, μπορείτε να ενισχύσετε τη μνήμη σας σε μία ώρα!


Υπάρχουν φορές που δεν μπορώ να θυμηθώ το όνομα κάποιου. Είμαι σίγουρη ότι έχει συμβεί το ίδιο και σε σας. Οι δυνατότητες της μνήμης αρχίζουν να εξασθενούν λίγο μετά τα 30, αλλά δεν είναι ποτέ αργά να ακονίσετε τη δική σας! Τι μπορείτε να κάνετε:


1. Κάντε μια… μουντζούρα
Μη νιώθετε ένοχοι όταν μουντζουρώνετε την ώρα των βαρετών συσκέψεων. Σας βοηθά να συγκεντρωθείτε και να συγκρατήσετε σημαντικές πληροφορίες. Μια πρόσφατη μελέτη που διάβασα, διαπίστωσε ότι οι εθελοντές που μουντζούρωναν κάτι ενώ τους ανέφεραν μια σειρά από γεγονότα μπόρεσαν να συγκρατήσουν 29% περισσότερες πληροφορίες από αυτούς που απλώς άκουγαν.

2. Χαλαρώστε
«Το στρες είναι πιθανά ο μεγαλύτερος παράγοντας απώλειας της μνήμης», λέει ο ψυχολόγος Πάτροκλος Παπαδάκης. Η συνταγή του; Μια ημερήσια δόση χρόνου για τον εαυτό σας ώστε να μειωθεί η βλάβη που μπορεί να επιφέρει το άγχος στις διανοητικές λειτουργίες. Βρείτε ένα ήσυχο μέρος, κλείστε τα μάτια σας για πέντε λεπτά και φανταστείτε ένα πλήρως χαλαρωτικό σκηνικό. «Κάντε όσο πιο ζωντανή γίνεται αυτή την εικόνα – φανταστείτε τις μυρωδιές, τους ήχους και τις υφές, όπως το πώς νιώθετε τον ήλιο στο δέρμα σας», εξηγεί ο ειδικός. «Όταν είστε στρεσαρισμένοι, κυριαρχεί η αριστερή πλευρά του εγκεφάλου σας. Η φαντασίωση τέτοιων εικόνων ενεργοποιεί τη διαισθητική και δημιουργική πλευρά του εγκεφάλου, πράγμα που σας βοηθά να ηρεμήσετε».

3. Φάτε λιγότερο
Το να προσέχετε το βάρος σας δεν κάνει καλό μόνο στην υγεία σας – ένα ελαφρύ γεύμα βελτιώνει και την ικανότητα της μνήμης. Πρόσφατα Γερμανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η μείωση της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων κανονικών και υπέρβαρων ανθρώπων κατά λιγότερο από το ένα τρίτο αύξησε την επίδοσή τους στα τεστ μνήμης κατά 20%! Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η επακόλουθη πτώση στα επίπεδα της ινσουλίνης ίσως είναι ο βασικός παράγοντας, καθώς αυξάνει την ευαισθησία των υποδοχέων του εγκεφάλου.

4. Ένα μήλο την ημέρα….
Αν συμπληρώνετε τις πέντε μερίδες φρούτων την ημέρα με χυμό που συστήνουν οι ειδικοί, φροντίστε να προσθέσετε και ένα μήλο. Ειδικοί νευρολόγοι στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση δύο ποτηριών χυμό μήλου την ημέρα για τέσσερις βδομάδες διατηρεί οξεία τη μνήμη. Οι ενώσεις στο χυμό μήλου αποτρέπουν επίσης τη συσσώρευση ορισμένων πρωτεϊνών στον εγκέφαλο που βρίσκονται συχνά σε όσους υποφέρουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ.

5. Προγραμματίστε σύμφωνα με την περίοδό σας
Έχετε τη μνήμη χρυσόψαρου όταν έχετε περίοδο; Ο εμμηνορροϊκός κύκλος έχει πράγματι επίδραση στη μνήμη σας. Τα οιστρογόνα επηρεάζουν τις γνωστικές ικανότητες – τα χαμηλά επίπεδά τους πριν την περίοδό σας μπορεί να σας κάνουν αφηρημένες. Σημειώνετε τον κύκλο σας και προσπαθήστε να αποφεύγετε τις σημαντικές συναντήσεις εκείνη την περίοδο. Αν αυτό δε είναι δυνατό, πάρτε μολύβι και χαρτί και κρατήστε σημειώσεις – θα φαίνεστε πιο επιμελής, ενώ θα έχετε κι ένα δίχτυ ασφαλείας.

6. Αγοράζετε εφημερίδα
Δεν έχετε την οικονομική δυνατότητα να αγοράσετε ένα τελευταίας τεχνολογίας παιχνίδι βελτίωσης της μνήμης; Φαίνεται πως το να διαβάζετε εφημερίδα την ώρα που πηγαίνετε στη δουλειά και να λύνετε τα σταυρόλεξα στο μεσημεριανό διάλειμμα είναι πιο αποτελεσματικοί τρόποι για να ενισχύσετε τη μνήμη σας. Πειράματα που πραγματοποιήθηκαν από Γάλλους επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η λύση παζλ με χαρτί και μολύβι βελτίωσε τις επιδόσεις στα τεστ μνήμης κατά 33%, σε σύγκριση με το 18% όσων χρησιμοποιούσαν ακριβές συσκευές. Γι’ αυτό, βρείτε χρόνο για μια παραδοσιακή σπαζοκεφαλιά – θα γλιτώσετε χρήματα και θα βελτιώσετε τη μνήμη σας.

Το μυστικό
Φάτε ένα καλό πρωινό! Μερίδα επιστημόνων υποστηρίζει ότι αν παίρνουμε καθημερινά ένα υγιεινό πρωινό, αυτό βοηθάει στην καλή λειτουργία της μνήμης και βελτιώνει την πνευματική μας απόδοση.

omorfamistika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου