Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

«Πρόταση – βόμβα από Ρωσία σε Κύπρο»!


Η Ρωσία θα δώσει χρήματα στην Κυπριακή Δημοκρατία σε αντάλλαγμα για πληροφορίες Το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας σχεδιάζει να προτείνει στην Κυπριακή Δημοκρατία σε αντάλλαγμα για τα νέα δάνεια να αποκαλύψει τις πληροφορίες για τους Ρώσους ιδιοκτήτες των υπεράκτιων εταιρειών στη νήσο.





Ο αγώνας για την διαφάνεια των υπεράκτιων ζωνών, κατά τη γνώμη των εμπειρογνωμόνων, είναι μια παγκόσμια τάση. Εν τω μεταξύ, ακόμα και αν οι Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συμφωνήσουν να κάνουν τέτοιο βήμα, θα παραμείνουν ωστόσο, αρκετές τρύπες για την απόκρυψη των πληροφοριών.

Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες των ρωσικών ΜΜΕ, η πίεση στην Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένα μέρος του σχεδίου εξασφάλισης πρόσθετων εσόδων για τον προϋπολογισμό της Ρωσίας για την περίοδο 2014-2016. Σύμφωνα με το σχέδιό του, το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας προτείνει την παροχή οικονομικής βοήθειας στην υπεράκτια ζώνη σε αντάλλαγμα για τις πληροφορίες για τους αναδόχους και τους δικαιούχους των εγγεγραμμένων εκεί ρωσικών εταιρειών.
 Προς το παρόν από τις γνωστές υπεράκτιες ζώνες μόνο η Κυπριακή Δημοκρατία ζητά βοήθεια από τη Μόσχα. Το 2011, το νησί είχε πάρει ήδη από τη Ρωσία δάνειο 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ και τώρα θέλει ένα άλλο, αλλά δύο φορές μεγαλύτερο. Απάντηση δεν δόθηκε ακόμα.

Η δέσμευση του δανείου με την παροχή πληροφοριών για τους κατόχους των υπεράκτιων λογαριασμών και εταιρειών εκτιμάται από τους παρατηρητές ως λογική ιδέα. Οι πληροφορίες αυτές, όπως θεωρεί ο οικονομολόγος Σεργκέι Αφόντσεφ, έχει μεγάλη σημασία τόσο από την δημοσιονομική, όσο και από την νομική άποψη.

- Συχνά γίνεται λόγος όχι μόνο για την φοροδιαφυγή, αλλά και για το γεγονός ότι οι νομικές οντότητες που έχουν καταχωρηθεί στην Κυπριακή Δημοκρατία, ασχολούνται με συναλλαγές, οι οποίες είναι αμφισβητήσιμες από την άποψη της νομιμότητας. Αυτό αντιστοιχεί στις διεθνείς προσπάθειες εξασφάλισης της διαφάνειας των υπεράκτιων δικαιοδοσιών. Παρόμοιες απαιτήσεις προβάλλονται προς την Κυπριακή Δημοκρατία και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι επιθέσεις εναντίον των υπεράκτιων ζωνών άρχισαν αμέσως μετά την οικονομική κρίση. Τον Αύγουστο του 2008, η Κυπριακή Δημοκρατία τροποποίησε την φορολογική νομοθεσία της. Συμφώνησε να παρέχει τις πληροφορίες για συγκεκριμένους ιδιοκτήτες των υπεράκτιων εταιρειών, αλλά μόνο στο πλαίσιο των διμερών συμφωνιών, ειδικών απαιτήσεων και με τη γραπτή συγκατάθεση του Γενικού Εισαγγελέα του νησιού.
 Παρόμοια Συμφωνία ανάμεσα στη Ρωσία και την Κυπριακή Δημοκρατία ισχύει από την 1η Ιανουαρίου του 2013. Ο εμπειρογνώμονας δικαιονόμος Γιούρι Ντανίλοφ αμφιβάλλει, ωστόσο, ότι οι Αρχές του νησιού θα συμφωνήσουν να κάνουν πρόσθετες υποχωρήσεις, ακόμα και παρά την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας.

- Η οικονομία και ο χρηματοπιστωτικός τομέας της Κυπριακής Δημοκρατίας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο ρωσικό χρήματα, που έχει «κρυφτεί» εκεί. Σε περίπτωση, που η Κυπριακή Δημοκρατία θα αρχίσει να αποκαλύπτει τους ιδιοκτήτες του, το χρήμα αυτό απλώς θα φύγει από την οικονομία της και η χρηματοπιστωτική κατάσταση στη νήσο θα καταστεί ακόμα δυσκολότερη. Κανένα ρωσικό δάνειο δεν θα καλύψει τις απώλειες από την φυγή του ρώσικου χρήματος από την Κύπρο.

Ένα μεγάλο μέρος αυτού του χρήματος μετά την ένταξη της Κύπρος στην ΕΕ και την οικονομική κρίση, όπως είπε ο εμπειρογνώμονας, έχει ήδη μετακινηθεί σε άλλες υπεράκτιες ζώνες. Εξάλλου, ακόμα και το υπόλοιπο κεφάλαιο είναι πάρα πολύ μεγάλο για να μπορεί να αγνοηθεί. Πολύ περισσότερο, που στον κόσμο υπάρχουν αρκετές «μαύρες τρύπες», απ’ όπου είναι αδύνατο να βγουν οποιεσδήποτε πληροφορίες για τους κατόχους των περιουσιακών στοιχείων.

Οι Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, ωστόσο, έχουν επιλογές. Δίνοντας τυπική συγκατάθεση για την αποκάλυψη των πληροφοριών, μπορούν να κάνουν αυτή τη διαδικασία πολύ μακρόχρονη και περίπλοκη. Οι αναζητήσεις μπορεί να διαρκέσουν χρόνια. Έτσι περίπου έχουν τα πράγματα στην Ελβετία και το Λιχτενστάιν.



to-mati.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου