Τρίτη, 19 Μαρτίου 2013

Το Eurogroup έριξε το μπαλάκι στην κυβέρνηση της Κύπρου


Να μην φορολογηθούν οι καταθέσεις έως ποσού 100.000 ευρώ ήταν το αίτημα των περισσότερων υπουργών της Ευρωζώνης, περιλαμβανομένου και του Γιάννη Στουρνάρα στη σημερινή έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup.Αυτό που ζήτησε η κυπριακή πλευρά ήταν η μεγαλύτερη ευελιξία η οποία και της δόθηκε. Δηλαδή, της δόθηκε το δικαίωμα να αποφασίσει ποιο θα είναι το «μείγμα» που θα επιλέξει στο κούρεμα των καταθέσεων με τη δέσμευση όμως να καταλήξει και πάλι σε ποσό ύψους 5,8 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως η κυπριακή πλευρά παραμένει φειδωλή στην εξαίρεση όλων των καταθέσεων αξίας χαμηλότερης των 100.000 ευρώ διότι σε αυτό το σενάριο θα πρέπει μεσοσταθμικά, οι καταθέσεις υψηλότερης αξίας να κουρευτούν κατά 15,6%.

Από ελληνικής πλευράς μετείχε στη τηλεδιάσκεψη ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο διοικητής της ΤτΕ Γιώργος Προβόπουλος.

Η τηλεδιάσκεψη αυτή θεωρήθηκε αναγκαία μετά τη νέα αναβολή στην κυπριακή βουλή της συζήτησης και ψηφοφορίας για το κούρεμα των καταθέσεων. Η συζήτηση αναβλήθηκε για τις 6 το απόγευμα της Τρίτης, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρο του Σώματος Γιαννάκης Ομήρου.

Στο μεταξύ, αγωνία επικρατεί στην Κύπρο για τη στάση που θα κρατήσουν οι πολίτες όταν ανοίξουν οι τράπεζες, οι οποίες, όπως μεταδίδει το BBC, θα ανοίξουν την Πέμπτη.

Η είδηση για τη νέα αναβολή της ψηφοφορίας μεταδόθηκε τη στιγμή που πληθαίνουν οι αναφορές για ζυμώσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να τροποποιηθούν οι όροι της συμφωνίας στήριξης της κυπριακής οικονομίας.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση στους «Financial Times» του ευρωπαίου επιτρόπου Όλι Ρεν, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αλλάξουν οι συντελεστές στην κατεύθυνση της μικρότερης επιβάρυνσης για τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ.

«Αν οι κύπριοι πολιτικοί ηγέτες αποφασίσουν μια πιο προοδευτική κλίμακα στον εφάπαξ φόρο για χάρη της κοινωνικής δικαιοσύνης και αυτή η αλλαγή έχει τον ίδιο οικονομικό αντίκτυπο, η Κομισιόν είναι έτοιμη να συστήσει στο Eurogroup την έγκριση μιας τέτοιας απόφασης» ανέφερε.

Παράλληλα, ο Γιοργκ Άσμουσεν, μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε ότι η επιβολή του ύψους των δασμών στις καταθέσεις είναι υπόθεση της κυπριακής κυβέρνησης, ωστόσο, τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση το συνολικό ποσό που θα πρέπει να εξοικονομηθεί θα πρέπει να ανέρχεται στα 5,87 δισ. ευρώ,.

«Εναπόκειται στην κυβέρνηση και μόνον να αποφασίσει εάν θέλει να τροποποιήσει τη δομή της συνεισφοράς από τον τραπεζικό τομέα» δήλωσε ο κ. Άσμουσεν, σημειώνοντας:

«Το σημαντικό είναι να παραμείνει το ύψος της συνεισφοράς αυτής στα 5,8 δισ. ευρώ. Παραμένει φυσικά στα χέρια της κυπριακής κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου να αποφασίσουν για τη δομή αυτή».
tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου